GENEL AĞ (İNTERNET) VE GENEL AĞ (İNTERNET) HABERLERİ
SINIFLAR > LİSE 2 > LİSE-2 / 8. ÜNİTE: HABER METNİ
GENEL AĞ (İNTERNET) VE GENEL AĞ (İNTERNET) HABERLERİ:
*Bilgisayar ortamında iletişim sağlayan Genel Ağ, dünyada ilk defa 1960’lı yıllarda özel laboratuvarlarda kullanılmıştır.
*Bir noktada toplanan bilgilere aynı anda farklı birimlerin kolayca ulaşmasını sağlamak amacıyla oluşturulan Genel Ağ, Türkiye’de 1990’lı yılların başlarında kullanılmaya başlanmıştır.
*Genel Ağ’ın kullanımı insan yaşamında her geçen gün daha fazla yer alırken haberlere ulaşmakta da Genel Ağ en önemli kaynaklardan biri hâline gelmiştir.
*İnternetin hızlı yaygınlaşması ve kullanılmasının temelinde, gün geçtikçe ucuzlayan teknolojik bir donanımla beslenmesi ve geleneksel kitle iletişim araçlarına göre farklı yapılanmaya sahip olması vardır. *İnternet kullanımının yayılmasını sağlayan diğer faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
-Bireysel, grup ve çoklu iletişimi bir arada barındırması.
-Yayıncılık için maliyeti az, küresel, çoklu iletişime olanaklar vermesi.
*Zaman içinde dergi ve gazetelerin içeriklerini Genel Ağ’a aktarmaları kaçınılmaz olmuştur.
*Genel Ağ’da yer alan gazeteler; habere en hızlı ve ekonomik olarak ulaşmaları için okura olduğu kadar basın çalışanlarına (hem muhabir hem köşe yazarı hem yorumcu) da olanak sunmaktadır.
*Genel Ağ’da site açma, gazetelerin yanında televizyon ve radyolar için de gerekli hâle gelmiştir.
*Program içeriklerinin tanıtımından günün gelişen önemli olaylarını seyircilerine aktarmaya kadar her çalışma Genel Ağ’ın üzerinden yapılabilmektedir.
*Bilgisayar ortamında iletişimi sağlayan Genel Ağ’ın haber yayımlarıyla özellikleri ve sınırları henüz tam anlamıyla belirlenemeyen bir habercilik türü ortaya çıkmıştır.
*Genel Ağ; radyo, televizyon, dergi ve gazetecilik gibi yazılı ve görsel basının kullandığı bütün habercilik tekniklerini birleştiren bir haber sunumuna yönelmiştir.
*Kaynağını yazılı ve görsel basından almış olsa da yeni bir biçim uygulaması kaçınılmaz olmuştur.
*Genel Ağ haberciliği, televizyon ve gazetenin tüm yayın ve iletim sistemlerini bütünleştirmiştir.
*Bunun yanı sıra hareketli görüntüleri, yazıları ve sesleri aynı ortam üzerinden ve aynı anda kullanıcılarına sunma imkânına sahiptir.
*Genel Ağ haberciliğinde geleneksel araçlarda görülen hız, yer ve güncellik konusundaki kısıtlayıcılık kalkmıştır.
*Haberler, her bilgi akışında hızla değişerek güncellenmektedir.
*Ayrıca sütun sınırından kaynaklanan yer sorunu ortadan kalkmaktadır.
*Genel Ağ haberciliğinde bilginin anında aktarılmasının yanı sıra okurun da içerik ve biçime istediği anda düzeltme ve katkılarıyla müdahale edebilmesi Genel Ağ haberciliğinin temel avantajı olmuştur.
*Okur açısından düşünüldüğünde zaman ve mekânın önemini yitirmesi, kişinin uygun olduğu her zaman habere ulaşması önemli bir hizmet olmuştur.
*Ayrıca okurun istediği yazara e-posta adresinden ulaşıp iletişim kurabilmesi, Genel Ağ’da yayımlanan her haberin dünyanın neresinde olursa olsun bir tuşa basarak gönderilebilmesi de hem okur ile haber ya da yorum arasındaki engelleri hem de basılı gazetelerdeki dağıtımın maliyet ve emek boyutunu ortadan kaldırmaktadır.
Dünyada ve Türkiye’ de İnternet Medyası:
*İnternet medyasının başlangıcını, yazılı basının sayfalarını İnternet’e aktarması oluşturmaktadır.
*1995’te, New York Times, The Washington Times gibi gazetelerin yayınlarını birebir İnternet’e aktarmaları bu süreci başlatmıştır.
*Aynı yıl Avrupa’da da International Herald Tribune ve Daily Mirror gibi gazeteler sayfalarını İnternet’e açmıştır.
*Türkiye'de ise 12 Nisan 1993 tarihi, İnternetin miladı olarak kabul edilir.
*Bu tarihte ODTÜ'den ilk İnternet bağlantısı gerçekleştirilmiştir.
*İçeriğini İnternete taşıyan ilk yayın Aktüel Dergisi olmuştur. (Temmuz 1995)
*Dergi, Boğaziçi Üniversitesi’nin sunumcu bilgisayarları üzerinden, yine bu üniversitenin öğrencileri tarafından güncellenip dünyaya açılmıştır.
*1996 yılında, Türkçe İnternette sadece Aktüel Dergisi bulunmakta, henüz İnternette olmayan gazetelerin açığını ise Xn (eksen) kapatmaktaydı.
*Xn’in yayın kadrosu, gazeteleri her gün tarayarak seçme haberleri ve köşe yazılarını İnternete taşımaktaydı.
*İçeriğinin tamamını İnternete açan ilk gazete Milliyet gazetesidir (27 Kasım 1996).
*Ülkemizde ulusal yayın yapan bütün gazeteler gibi yerel gazetelerin büyük çoğunluğunun da İnternet sitesi bulunmaktadır.
*Birçok gazetenin sitesi, ilk zamanlarda sadece o günkü sayının içeriğine yer verirken, şimdi 24 saat güncellenir ve yeni haber eklenir hale getirilmiştir.
*Türkiye'de İnternet üzerinden bağımsız yayın yapan ilk site NetHaber’dir.
*2000 yılının başında ise büyük sermaye gruplarına bağlı olmayan gazetecilerin öncülüğünde birçok haber sitesi yayına geçmiştir.
İnternet Gazeteciliği:
*Gazeteler, teknolojik gelişmelerdeki hızlı ilerlemenin sonucunda geleneksel gazete yayımlarının yanı sıra İnternet kanalıyla okurlarına yeni bir yöntemle ulaşabilmenin fırsatını elde etmişlerdir.
*İnternet gazeteleri, basın alanında çalışanlara olduğu kadar okurlara da son dakika haberlerine hızlı ulaşım, online gazete arşivleri ve bu arşivlerdeki haberlere ulaşabilme gibi yeni olanaklar sunmaktadır.
*Ayrıca İnternet, gazeteleri güncellikten bir adım öteye taşıyarak okurlara gazeteleri ile iletişim olanağı da sağlayabilmektedir.
*Yerel, ulusal ve uluslararası alanda siyasetten ekonomiye, spordan sağlığa kadar uzanan farklı içerikteki haberlere ulaşım olanağı veren haber sitelerinin sayısı da hızla artmış ve haber yayım platformları içinde özel bir yer edinmeye başlamıştır.
*Haber, modern yaşamın vazgeçilmez bir unsurudur. İnternetin haber yayımında etkin olarak kullanılması, İnternet kullanıcılarının haber ediniminde İnterneti önemli bir araç konumuna getirmiştir.
*Ancak İnternetten elde edilen bilgilerin güven sorunuyla karşı karşıya olduğu bir gerçektir.