TERCİH ZAMANI
REHBERLİK > SONER HOCA'DAN
TERCİH ZAMANI ??? / GEÇ OLMADAN… (Öğrenci ve Velilere)
*”Tercih zamanı” aslında “tercihinizi ortaya koyacağınız zaman dilimi” dir.
Yani tercihinizi tespit etme zamanı değildir.
*Peki, tercihimizi ne zaman tespit etmeliyiz? İşte takvim:
-Hazırlık: Hangi puan türüne yatkınım? (Yaklaşık zaman dilimi: 7. / 8. Sınıf)
-Giriş: Hangi mesleklere yatkınım? (Yaklaşık zaman dilimi: 9. / 10. Sınıf)
-Gelişme: Hangi ilde/üniversitede okumalıyım?
(Yaklaşık zaman dilimi: 12. sınıfın son gününe kadar)
-Sonuç: “Tercih Zamanı” (Yaklaşık zaman dilimi: ÖSYM’nin açıkladığı zaman dilimi)
*Eğer bu aşamalar zamanında ve net olarak yerine getirilmişse “tercih zamanı” stres yapmanıza gerek yok. Olaylar kendiliğinden gelişir. :)
*Şöyle ki:
- Sayısala yatkınım: Fen Lisesine gidebilirim ya da Anadolu Lisesinde sayısal okurum.
- Sözele (veya Eşit Ağırlığa) yatkınım: Sosyal Bilimler Lisesine gidebilirim ya da Anadolu Lisesinde sözel (ya da eşit ağırlık) okurum.
- El yatkınlığım ve merakım var: Meslek Lisesi okurum.
- Velim ve uzmanlar yardımıyla yapabileceğim meslekleri belirlerim.
- Lisede her sınıfın hakkını vererek hedefime doğru ilerlerim.
- 12’ye geldiğimde puan türüm belli, istediğim meslek belli, istediğim iller belli, istediğim üniversiteler belli; tek bir veri kaldı PUAN.
- Hedeflediğim sonuca ulaşmak için -gerekli puanı almak için- kastıkça kasarım… :)
Bu süreçleri işletebilenler tercihlerini 1 saat içinde yaparken; takılıp kalanlara, takmayanlara, “olur bişeyler”cilere, dünyanın sonu olmadığını düşünenlere, mezuna kalmak da var diyenlere -tercih için- günler de haftalar da yetmez.
Çok ütopik geldi, realist olalım:
-Bu süreçlerin hiçbirini gerçekleştiremedim, sınava girdim, puanım geldi, şimdi ben ne yapayım?
1- En çok çalışmak istediğin 1-2 mesleği belirle.
2- Okumakta zorlanmayacağın illeri veya bölgeleri belirle.
3- Bölümler belli, iller belli; bir tercih robotu aracılığı ile bunları süzdür.
4- Sıralamanın en üstüne süzdürdüğün tercihlerden, en hayal ettiğin üniversite ve bölümü yaz. (Çok uçuk da olmasın…)
5- Kaldı 23 tercihin. 7 civarı tercihini sıralamanın üzerinde, 8 civarı tercihini sıralamanın yakınlarında, yine 8 civarı tercihini sıralamanın altında olacak şekilde belirle.
(Not-1: Yeni sınav sistemi nedeniyle sıralamalar geçen senelere göre fazlaca değişeceğinden geniş düşünmekte fayda var.)
Not-2: Bu sene mutlaka kazanmalıyım diyenler, gönül elvermese de sıralamalarının çok altından 2-3 tercih yapmak durumundalar.)
6- Bu 24 tercihi sıralamalarına bakmadan, en çok istediğinden en az istediğine doğru sırala.
7- Ölü tercih yoktur; istemediğin ilde, istemediğin üniversitede, istemediğin bölümde okuma vardır..!!!
O yüzden -sıralamalara çok takılmadan- istemediğiniz ama gelirse okurum dediğiniz tercihleri altlara, istediğiniz tercihleri üstlere yazmalısınız.
>>> “GELİRSE OKUMAM” DEDİĞİNİZ HİÇBİR TERCİH, LİSTENİZDE OLMAMALI !!!
İsabetli tercihler dilerim…