AYT EDEBİYAT DERS NOTLARI-3
AYT EDEBİYAT DERS NOTLARI-3
SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ
*Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir konuyu söz ile bildirmeye sözlü anlatım denir.
*Sözlü anlatım türlerinin ortak özelliği, bir konu etrafında ve belli bir ön hazırlık yapılarak gerçekleştirilmeleridir.
*Söylev (Nutuk / Hitabet): Dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca, coşkulu ve güzel sözlere denir.
-Yunan > Demosthenes
-Latin > Çiçero
-Fransız > Bossuet, Mirabeau, Robespiere
*Edebiyatımızdaki ilk söylev örneği > Orhun Abideleri
*Türk edebiyatında önemli söylevciler > Mustafa Kemal Atatürk, Mehmet Akif Ersoy, Halide Edip Adıvar, Hamdullah Suphi Tanrıöver
*Panel: Bir konunun, karara varmaktan çok, çeşitli yönlerden aydınlatılması için, küçük bir topluluk önünde, bir sohbet havası içinde tartışılmasına denir. Panel sonunda tartışma, dinleyicilere de geçerse tartışma forum halini alır.
*Konferans: İlim, sanat, hukuk, edebiyat gibi çeşitli konularda bilgi vermek amacıyla, uzman bir kişi tarafından yapılan açıklayıcı, öğretici, uzun konuşmalardır.
*Sempozyum (Bilgi Şöleni): Genellikle alanında uzman kişilerin bir araya gelerek, akademik konuların çeşitli yönleriyle ele alındığı seri konuşmalara denir. Özel davetli dinleyiciler yer alır. Sempozyum sonunda tartışmalar, kararlar basılarak kamuoyuna duyurulur.
*Açık Oturum: Geniş kitleleri ilgilendiren bir konunun, konuyla ilgili uzmanlar tarafından, bir başkan yönetiminde ve dinleyiciler önünde tartışıldığı konuşmalara denir.
*Forum: İnsanları yakından ilgilendiren bir konuda konuşmacıların yanında dinleyicilerin de söz alarak tartışmaya aktif katıldığı tartışma türlerinden biridir.
*Münazara: Herhangi bir konu üzerinde zıt düşüncelerin karşılıklı olarak savunulmasına denir.
*Sunum: Bilgileri yenilemek, pekiştirmek, hatırlatmak; önemli noktaları öne çıkarmak; bir çalışma sonucunu açıklamak; anket sonuçlarını ifade etmek; önemli olay ve olguları dile getirmek üzere yapılan konuşmalara denir.
*Tartışma: Farklı görüşlerde kişilerin bir araya gelerek bir konuyu çözümlemek, kendi görüşlerini açıklamak ve kanıtlamak, karşı tarafın zayıf yanlarını ortaya koymak için yaptıkları konuşmalara tartışma denir.
AYT EDEBİYAT DERS NOTLARI: